20 mrt Vitamine D tekort, iemand?
Sinds het begin van de COVID pandemie werd duidelijk hoe belangrijk het is om te beschikken over een goed immuunsysteem. En daarbij speelt vitamine D een belangrijke rol. Zo belangrijk dat zelfs Dr. Fauci, hoofd van het medisch adviesteam van de Amerikaanse president, in volle Corona pandemie zijn steun uitsprak voor deze vitamine. Fauci oordeelde dat er stevige aanwijzingen zijn dat je met een laag vitamine D niveau een grotere kans hebt om geïnfecteerd te raken met een virus.
Vitamine D kennen we allemaal als de “sunshine vitamin“. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in vette vis en in beperkte mate in vlees en eieren maar de belangrijkste bron is zonlicht. In volgende omstandigheden is het dus een uitdaging om voldoende vitamine D aan te maken:
1. Landen/streken waar de zon weinig schijnt. Zoals België (heel de winter geen zon en wie herinnert zich nog vorige triestige zomer?)
2. Veel binnen zitten. Of weinig buiten komen, ’t is maar hoe je het bekijkt. Mensen met een kantoorjob bijvoorbeeld.
Moeten we nu allemaal extra vitamine D innemen?
Fauci zegt dat dit voor de meeste mensen geen slecht idee zou zijn. Hij heeft het dan uiteraard vooral over de Amerikanen en Europeanen die in koudere gebieden wonen. Zoals wij. Maar het leven is vol keuzes – gelukkig leven we nog altijd in een vrije democratie – dus geef ik je alvast 3 opties:
1. Je neemt geen extra vitamine D. Je vertrouwt op de zon en de vette vis.
2. Je neemt uit voorzorg een extra vitamine D supplement, bijvoorbeeld in de herfst- en wintermaanden.
3. Je doet een bloedtest bij de dokter zodat je weet of je een tekort hebt en hoe groot dat tekort is. Op basis van de uitslag kan je dan exact berekenen hoeveel extra vitamine D je nodig hebt.
Welk vitamine D gehalte in het bloed is optimaal?
< 30 ng/ml : tekort
30-50 ng/ml : suboptimaal
50-70 ng/ml : optimaal
> 100 ng/ml : teveel
Richtlijnen voor een vitamine D test:
– Laat je bloed testen.
– Neem extra vitamine D indien nodig.
– Doe gedurende een jaar om de 3 maanden een nieuwe bloedtest totdat je vitamine D gehalte stabiel en optimaal is.
– Test zowel in de winter als in de zomer.
Welk supplement raad je aan?
Ik ben net terug van een coaching cursus in Los Angeles, het zonnige Californië, dus heb weeral een mooie dosis vitamine D kunnen tanken. Toch neem ik in de herfst- en wintermaanden uit voorzorg zelf dagelijks een vitamine D supplement. Overweeg je ook extra suppletie, kies dan voor een hoogwaardig kwaliteitsmerk. Geen idee wat je moet kiezen? Klik hier om mijn keuze te proberen.
En nu duimen voor een heerlijk lentezonnetje en een prachtige zomer