5 tips om meer calorieën te verbranden

5 tips om meer calorieën te verbranden

Er zijn 2 manieren om af te slanken: minder calorieën eten dan je verbruikt en meer calorieën verbranden dan je eet. Of simpel gezegd: minder eten en meer bewegen. Over het eerste (minder eten) schreef ik al in een vorig blog artikel. Hieronder krijg je 5 tips om meer te bewegen en dus meer calorieën te verbranden.

  1. Kies een sport of vorm van beweging die je graag doet. Dan houd je het ook makkelijk vol. Hoeveel mensen zijn er niet met een fitnessabonnement die eigenlijk nooit gaan omdat ze het niet leuk vinden? Je kent ook vast wel mensen die ooit begonnen aan een Start To Run maar het al na enkele weken opgaven. Want eigenlijk lopen ze niet graag en het was telkens een hele opgave om die loopschoenen aan te trekken en de deur uit te lopen. Misschien herken je jezelf hierin? Wil je meer bewegen of beginnen sporten, kies dan iets dat je leuk vindt. Welke sport deed je als kind graag of welke sport zou je ooit eens willen doen? Wat denk je van een sport die je samen met vrienden of vriendinnen kan beoefenen? Wat denk je van wandelen in de natuur, erop uit trekken met de tent, een moestuin aanleggen en beginnen tuinieren,…? Het hoeft niet per sé een sport te zijn, als je maar meer beweegt.
  2. Stel jezelf een (uitdagend en aantrekkelijk) doel. Een paar voorbeelden: trainen voor de Antwerp 10 Miles, de Dodentocht, de beklimming van de Mont Ventoux, een kwarttriatlon. Deelnemen aan een padelwedstrijd. Een zwarte gordel behalen in judo. Competitie spelen in tafeltennis of badminton. Twee keer per week gaan zwemmen. Elk weekend deelnemen aan een wandeltocht. Drie keer per week sporten (om het even wat). Een mooie moestuin aanleggen.
  3. Ga van start. Laat het niet bij goede voornemens blijven en wacht niet tot het moment om te beginnen, geschikt is. Veel mensen nemen zich voor om te beginnen sporten als het wat rustiger is op het werk. Als al die etentjes achter de rug zijn. Na de communiefeesten. Na de zomervakantie. Vanaf volgend jaar. Kijk, het ideale moment bestaat niet. Er komen altijd etentjes, verjaardagen, feestdagen, drukke momenten op het werk, vakanties,… Ga gewoon van start en maak een beweegplan op waarin je rekening houdt met feestjes, vakanties, drukke periodes,…
  4. Maak een haalbaar beweegplan en zet je beweegmomenten in je agenda. Creëer gewoontes. Bijvoorbeeld: elke woensdagavond padellen en elke zondag wandelen. Of elke woensdag, vrijdag en zondag trainen voor de 10 Miles. Natuurlijk zal het niet elke zondag lukken (soms heb je andere verplichtingen) en als er toch iets onverwachts tussenkomt, wees dan flexibel en pas je plan aan. Wie echt gemotiveerd is, vindt altijd wel een oplossing.
  5. Ga van start op jouw niveau. Natuurlijk zal je meer calorieën verbranden als je elke dag 10 kilometer loopt in plaats van 3 keer per week een Start To Run programma te volgen waarin je in het begin maar enkele minuten loopt. Maar als je het niet gewoon bent om te lopen en je loopt in het begin letterlijk en figuurlijk te hard van stapel, dan geraak je waarschijnlijk geblesseerd en kan je misschien maandenlang niet meer lopen. Start op jouw niveau en bouw langzaam op. Je zal het op die manier ook veel leuker vinden!