A good heart these days is hard to find

Als sporter is een gezond en sterk hart zeer belangrijk  bij het leveren van prestaties. Maar ook niet-sporters dragen uiteraard best zorg voor hun hart. Elke dag pompt het bloed met zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren, zodat ze goed kunnen werken. Dit zijn 10 tips om je hart kerngezond te houden. En ze zijn ook goed voor je gewicht!

  1. Dagelijks 30 tot 60 minuten wandelen.
  2. Regelmatig sporten. Fysieke activiteit versterkt niet alleen je spieren maar ook je hart. En je hoeft geen professioneel atleet te zijn om de voordelen te ervaren!
  3. Vermijd transvetten (bijvoorbeeld gefrituurd voedsel) en beperk zout (tenzij je een lage bloeddruk hebt).
  4. Eet veel verse groenten (bevatten vitaminen en antioxidanten). Vooral broccoli, spinazie, asperges en rode, oranje en gele groenten.
  5. Eet regelmatig vette vis (zoals zalm). Bevat omega 3.
  6. Eet regelmatig bessen
  7. Voeg havermout toe aan je eetpatroon. Bijvoorbeeld als ontbijt of – zoals ik soms doe – doe 1 of 2 eetlepels in je shake.
  8. Kies af en toe voor een avocado.
  9. Donkere chocolade! Moet minstens 70% cacao bevatten.
  10. Andere goede keuzes: lijnzaad (kan je bijvoorbeeld toevoegen aan je havermout), walnoten, amandelnoten, appelsienen en meloen.

Zelf neem ik ook dagelijks Proflavanol C100, een combinatie van vitamine c en druivenpitextract. Dr. Brian Dixon legt je in deze leuke video de voordelen uit! Je kan ze hier bestellen.