Afslanken of spieren kweken? Houd een dagboek bij!

Afslanken of spieren kweken? Houd een dagboek bij!

Wat was het vandaag een prachtige, zonnige dag. Eindelijk! Het doet een mens verlangen naar de zomer, maar dan toch liefst met wat minder kilo’s op de weegschaal en wat strakker in het vel. Herkenbaar? Nog 9 weken en dan is het juli. Tijd genoeg om ons lichaam in betere vorm te brengen maar dan moeten we het wel slim aanpakken. En daar hoort een dagboek bij. Een voedingsdagboek en liefst ook een beweegdagboek.

Elke dag noteren wat je eet en drinkt, kost tijd en moeite. Dat doen mensen niet graag. Laat staan calorieën tellen! Toch is het essentieel als je je doel wil bereiken. Als je wil afslanken, moet je minder calorieën innemen dan je verbruikt. Of meer calorieën verbranden/verbruiken dan je eet, dat komt op hetzelfde neer. Wil je spieren kweken (en dus meer spiermassa hebben)? Dan moet je meer eten dan je verbruikt. Maar hoe kan je dit meten als je het niet opschrijft in een dagboek? Dat gaat niet. Ik heb mensen al vaak horen zeggen dat ze gezond en echt weinig eten maar toch niet afvallen. Als ik hen dan vraag of ze ergens hebben genoteerd hoeveel ze precies eten en wat ze eten, dan is het antwoord altijd nee. Einde gesprek wat mij betreft. Ik wil eerst zien wat men eet en drinkt, wanneer en hoeveel, netjes opgeschreven in een dagboek, en dan kunnen we verder praten. Zonder de harde cijfers is het een zinloos gesprek. Het is zoals klagen dat je niet begrijpt hoe het komt dat je op het einde van de maand geen geld meer hebt maar totaal niet weten wat je die maand hebt verdiend en hoeveel je hebt uitgegeven Je wil een correct beeld hebben van je inkomsten en uitgaven en het verschil bepaalt of je geld over hebt of schulden hebt. Zo is het ook met je calorieverbruik.

De boodschap is duidelijk: houd een voedingsdagboek bij! Door alles te noteren, ga je meestal vanzelf al beter op je voeding letten. Dat is iets wat ik bijna altijd van mijn klanten hoor. Door alles te noteren, krijg je een goed zicht op wat je nu werkelijk eet/drinkt en hoeveel. Analyseer je voedingsgewoonten en breng verbeteringen aan. Meten is weten!