Bereik je doel Met deze 3 tips!

Proficiat! Je hebt beslist om eindelijk wat aan je conditie te doen . Vanaf nu ga je meer sporten, beter eten en gezonder leven. Je droomt al van een energiek lichaam dat er bovendien goed uitziet. Tijd voor actie, je bent er klaar voor!

Maar hoe moet je er nu aan beginnen? En gaat het allemaal wel lukken? Ga je het kunnen volhouden? Wat als je je motivatie verliest? Wat als de resultaten uitblijven? Je begint te twijfelen, vele vragen schieten door je hoofd. Je wordt onzeker, is het allemaal wel de moeite waard?

Je beseft dat je hulp nodig hebt. Misschien een coach die jou begeleidt en opvolgt. Je hebt een plan nodig. Een duidelijk plan dat je vertelt wat je moet doen. Een makkelijk te volgen plan. De sleutel tot succes in 3 stappen? 1. Weet wat je wil. 2. Weet waarom je dat wil. 3. Maak een plan om dat te bereiken.

1. Weet wat je wil

“Aan je conditie werken” is natuurlijk een heel ruim begrip. Wat bedoel je precies? Wat betekent een goede conditie voor jou? Meer uithouding hebben? Een mooier lichaam? Een afgetraind lichaam? Hoe duidelijker je omschrijft wat je wil, hoe groter de kans op slagen.

Voorbeelden van onduidelijke doelen:

Ik wil een betere conditie
Ik wil meer energie
Ik wil sportiever worden
Ik wil gezonder eten
Ik wil een betere uithouding
Ik wil gespierder worden
Ik wil vermageren

Voorbeelden van duidelijke doelen

Ik sport 3 keer per week
Op 24 april 2022 loop ik de Antwerp 10 Miles.
Op 1 januari 2022 weeg ik 5kg minder dan nu.
Elke dag eet ik 3 stukken fruit
Ik doe 3 keer per week yoga
Ik doe 2 keer per week krachttraining
Op 1 januari 2022 kan ik terug in mijn lievelingsbroek

Een duidelijk doel omschrijft duidelijk wat je wil bereiken (bijvoorbeeld de 10 Miles lopen) of wat je wil doen (bijvoorbeeld 3 keer per week sporten). Het voldoet aan volgende kenmerken:

Specifiek: wees zo concreet mogelijk.
Meetbaar: 3 keer per week sporten, dat kan je makkelijk meten.
Aantrekkelijk: is je doel uitdagend genoeg? 1 keer per maand sporten bijvoorbeeld. Het is beter dan niets maar een uitdaging is het zeker niet.
Realistisch: 6 keer per week sporten combineren met een drukke baan en een gezin. Echt?
Tijdsgebonden: je wil 5km kunnen lopen. Prima, maar wanneer? Eind dit jaar?

2. Weet waarom je dat wil

Ik krijg in mijn praktijk heel veel mensen over de vloer die weten wat ze willen. Een betere conditie, meer energie, een slanker lichaam, een gespierder lichaam of gewoon wat sportiever worden. Voor ik met hen samen een plan opstel en wat dieper inga op hun doel (zie punt 1), vraag ik hen steeds waarom ze dit doel willen bereiken. Waarom willen ze een betere conditie? Waarom willen ze precies 10kg vermageren? Waarom willen ze de 10 Miles kunnen lopen? Moeilijke vraag? Absoluut! Maar na al die jaren weet ik dat het antwoord op de vraag de sleutel tot succes is. Wie geen goede reden(en) heeft om iets te bereiken, geeft vroeg of laat op. Wie geen motiverende reden heeft, verliest al snel de motivatie om vol te houden.

Een goede reden is natuurlijk heel persoonlijk. En het is niet aan mij of iemand anders om jouw reden belachelijk of minderwaardig te vinden. Alleen jij bepaalt de reden! Misschien ben je het beu om steeds weer buiten adem te zijn als je met je kinderen speelt. Of wil je samen met je collega’s deelnemen aan een loopwedstrijd voor het goede doel. Misschien vind je jezelf niet meer aantrekkelijk. Of wil je een prestatie leveren waarop je trots kan zijn. Toen mijn vrouw de Antwerp 10 Miles had uitgelopen, was ze zo trots op zichzelf dat ze daarna een hele week op wolkjes liep (om het met haar eigen woorden te zeggen). Een “goede” reden is vaak emotioneel geladen. Hoe groter het verlangen om je doel te bereiken, hoe groter de kans op slagen!

3. Maak een plan

Nu je een concreet doel voor ogen hebt en het duidelijk is waarom het voor jou zo belangrijk is om dit doel te bereiken, ben je klaar om een plan van aanpak op te maken. Ook in dit geval raad ik je aan om het SMART principe te gebruiken. Je weet wel, Specifiek/Meetbaar/Aantrekkelijk/Realistisch/Tijdsgebonden. We hebben het er in punt 1 over gehad. Stel dat je hebt besloten om wat sportiever te worden en je doel is 3 keer per week te sporten. Je plan kan er dan als volgt uitzien:
– Op maandag tussen 19 en 20 uur speel ik samen met mijn vriendin Charlotte padel in Sint-Niklaas.
– Op donderdag tussen 17 en 18 uur doe ik een full body workout in de trainingsstudio van Dave Cerpentier. (Hey, toevallig heb ik dat uur nog vrij!)
– Op zaterdagvoormiddag doe ik met mijn gezin een fiets- of wandeltocht (naar keuze) en bij slecht weer gaan we lekker zwemmen!

Zo, je bent er helemaal klaar voor. En als je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij het opstellen van een trainingsschema op jouw maat, dan mag je me altijd contacteren.

Succes!!!