Het oog wil ook wat

Het oog wil ook wat

Heb jij soms last van vermoeide ogen of een verminderde focus als je lang achter een beeldscherm hebt gezeten? Hoeveel uur breng je dagelijks door achter de computer, je laptop of je gsm? En kijk je bovendien ’s avonds nog wat TV?

De kans is groot dat je ogen dagelijks langdurig blootgesteld worden aan wat men noemt “blauw licht”, afkomstig van je GSM of andere beeldschermen. En dat kan een effect hebben op de gezondheid van je ogen. Ook je nachtrust kan er onder lijden. De oplossing? Verminder je blootstelling aan blauw licht. Beperk de tijd die je achter een beeldscherm doorbrengt. Niet altijd eenvoudig maar gelukkig kan je je ogen ook helpen met de juiste voeding en voedingsstoffen:

– Zeaxanthine en luteïne

– Zink

– Vitamine C

– Blauwe bosbes

1. Zeaxanthine en luteïne zijn bioactieve stoffen die zich onder andere in ons oog bevinden. Vooral in de gele vlek in het netvlies. Dit deel zorgt ervoor dat we kleur en contrast kunnen zien. Je lichaam maakt zelf geen zeaxanthine en luteïne aan dus moet je dit uit de dagelijkse voeding halen.

Groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli, boerenkool, erwten, sla, maïs, pepers en de eierdooier zijn goede bronnen van zeaxanthine en luteïne.

2. Het spoorelement Zink speelt een belangrijke rol bij het transport van vitamine A naar het retina van het oog. Een tekort aan zink wordt gelinkt aan een verminderd gezichtssvermogen als het donker is (ook wel “nachtblindheid” genoemd).

Je vindt zink vooral in oesters, krab, garnalen, mosselen, rundvlees, varkensvleees, lamsvlees, kalkoen, kikkererwten, linzen, pompoenpitten, sesamzaad en cashewnoten.

3. Blauwe bosbessen zijn rijk aan antioxidanten en helpen het retina van het oog te beschermen.

4. Vitamine c is een krachtige antioxidant en helpt bij het behouden van de structuur en integriteit van de lens.

Je vindt vitamine c voornamelijk in citrusvruchten (citroen, sinaasappel), kiwi’s, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli en aardappelen.