Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel

Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel

Regelmatig krijg ik mensen over de vloer met een sportblessure. Lopers bijvoorbeeld met pijn aan hun scheenbenen. Vaak vertellen ze me over hun pijn tijdens of na het sporten. “Maar”, zeggen ze, “ik kan wel 5 kilometer lopen hoor”. Wat ze bedoelen is dat hun conditie (uithouding) in orde is om 5 kilometer te lopen. Maar hun scheenbenen zijn niet klaar voor deze afstand. Of anders gezegd: hun lichaam vertelt hen dat ze geen 5 kilometer kunnen lopen. Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel en dat is in dit geval niet het uithoudingsvermogen (dat is trouwens zelden de beperkende factor) maar het scheenbeen.

Wie dit principe goed begrijpt, kan veel betere trainingskeuzes maken. Ik geef je hieronder nog enkele voorbeelden. Misschien herken je jezelf hierin?

Voorbeeld 1: je kan 90 kg bankdrukken maar hebt ondertussen chronische pijn ontwikkeld in je linker- of rechterschouder. Of in beide schouders.

Voorbeeld 2: na een uur tennissen, ben je nog steeds niet buiten adem maar ”s anderendaags (en feitelijk de hele week nadien) heb je lage rugpijn.

Voorbeeld 3: na een partijtje padel met vrienden heb je nog energie om 20km te fietsen maar elke beweging op de trappers doet zeer aan je knieën.

Hoe maak je nu betere trainingskeuzes?

  1. Bepaal wat je zwakke schakel is. Misschien heb je er wel verschillende. Maak een lijst van “beperkende factoren”.
  2. Werk aan je zwakke schakel(s). En nee, het is niet zo eenvoudig als je spieren versterken. Dat is iets wat ik de laatste jaren meestal hoor (“ik moet mijn spieren versterken”) maar zo simpel is het niet. Wat is de reden van een zwakke spier? Verschillende oorzaken zijn mogelijk (bijvoorbeeld een blokkade, een suboptimaal trainingsplan,…). Daarom is een goede diagnose noodzakelijk als vertrekpunt van een efficiënt en effectief trainingsplan.
  3. De vooruitgang van je zwakke schakel bepaalt de vooruitgang van je algemeen trainingsplan. Kan je 3km pijnvrij lopen maar geen 5km, loop dan 3km. Ook al zit er nog voldoende energie in je tank en heb je het gevoel dat je 10 km kan lopen zonder buiten adem te zijn..

Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel.