Minder trainen, betere resultaten!

Toen ik een jaar of 30 was, verslond ik zowat alle fitness magazines die er op de markt waren. Er stond telkens een nieuw en op het eerste gezicht aantrekkelijk trainingsprogramma in dat ik absoluut wou uitproberen! Vol goede moed trok ik naar het fitnesscentrum en trainde keihard volgens het plan uit de boekjes. 5 keer per week. 6 keer per week. Maar na een tweetal weken gaf ik het op. Ik zat er door. Moe en gefrustreerd, kwaad op mezelf dat ik het niet kon volhouden. Wat was er mis met mij? Was ik dan zo’n “mietje”?

Zo ging het telkens weer opnieuw en ik besloot om op zoek te gaan naar een betere manier van trainen. Via via kwam ik uit op het boek Get Buffed van Ian King, een coach met ondertussen meer dan 40 jaar ervaring in het trainen van atleten. Daar ontdekte ik dat er gelukkig niets fout was met mij en ik begreep dat er een slimmere manier van trainen bestond. Ik leerde ook dat voor de meeste mensen 4 keer per week intensief trainen absoluut het maximum is om optimale resultaten te behalen. Voor de meeste mensen, sommige (top)atleten hebben wel baat bij meer trainingen per week. Maar ik ben geen topatleet, zeker niet meer op mijn huidige leeftijd van 49 jaar. En ik gebruik niets waardoor ik harder kan trainen (in tegenstelling tot sommige atleten – als je begrijpt wat ik bedoel).

Rond mijn dertigste behaalde ik veel betere resultaten door 4 keer per week te trainen en af en toe een volledige rustweek in te lassen. Nu ben ik 49 en is 4 keer per week teveel. Onmogelijk? Misschien niet. Maar het gaat er niet om hoeveel keer ik per week kan trainen. Het gaat erom hoeveel keer per week optimaal is. Om de beste resultaten te boeken. Op dit moment is 2 tot 3 keer per week intensief trainen ideaal. En dat geldt zowel voor mijn krachttraining als looptrainingen. 3 keer per week lopen is meer dan genoeg om een zeer goede vooruitgang te boeken. En dan spreek ik nog niet over de combinatie van lopen en krachttraining. Maar dat is een ander verhaal, misschien een idee voor een volgend blog artikel.

Wil jij weten hoeveel keer per week voor jou optimaal is? Test het uit en misschien ontdek je wel dat je beter presteert door minder te trainen!