09 sep Sporten om af te vallen: wat werkt en wat niet?
Dat lichaamsbeweging een belangrijke plaats inneemt in een gezonde levensstijl, daar zal niemand over twijfelen. De meeste mensen zijn er ook van overtuigd dat extra lichaamsbeweging helpt bij het verliezen van overtollige kilo’s. Vol goede moed schrijft men zich in een fitnesscentrum in of gaat van start met een Start To Run programma. Na 10 weken is de conditie en gezondheid verbeterd… maar het cijfer op de weegschaal toont amper of geen verandering. Herkenbaar?
In de 8 jaar dat ik als coach mensen begeleid, heb ik gezien wat werkt en wat niet. Hieronder mijn bevindingen. Ik ben ervan overtuigd dat dit zeer logische en waardevolle informatie is voor iedereen die extra kilo’s wil verliezen door te sporten. Ik hoop dan ook van harte dat je met deze info aan de slag gaat en veranderingen aanbrengt in je aanpak.. Ik kijk er naar uit om jouw ervaringen te horen!
1. Kies een sport die je graag doet
Hoeveel keer heb ik niet moeten horen dat men het lastig vindt om vol te houden! “Fitness is niets voor mij. Ik heb het geprobeerd maar houd het nooit vol.” Of “Ik ben al een paar keer gestart met lopen maar houd het nooit vol. Ik doe het niet graag.” Men komt dan bij mij terecht en zoekt ‘een stok achter de deur’. Iemand die hen kan motiveren om iets te doen wat ze eigenlijk niet graag doen. Louter en alleen om af te vallen. Wel, waarom zoek je geen sport die je wél graag doet? Iets waar je elke keer naar uitkijkt? Kies een sport (of vorm van lichaamsbeweging) in de eerste plaats omdat je er plezier aan beleeft. Omdat je het leuk vindt. Hoeveel voetballers voetballen in hoofdzaak om af te vallen? Hoeveel tennissers, basketters, volleyballers, judoka’s,… doen hun sport omdat ze willen afslanken? Je zal er niet veel vinden, de meesten doen het omdat ze van hun sport houden. En heb je ooit al een voetballer horen zeggen dat hij of zij het moeilijk vindt om vol te houden? Klinkt een beetje vreemd, niet? Als je het leuk vindt, ga je ook graag meer sporten en verbrandt je bijgevolg meer calorieën. Kijk je er tegenop, dan vind je na verloop van tijd allemaal excuses om de training af te zeggen. De beste resultaten behaal ik steeds met mensen die er naar uitkijken om te komen trainen. Die deugd hebben van een workout. Die deugd hebben van een (loop)training.
2. Ga niet op ‘sportdieet’
Een ‘sportdieet’, wat is dat? Wel, je kent een dieet. Wie op dieet gaat, kiest steeds voor een tijdelijke verandering van voedingsgewoonten. Je eet bijvoorbeeld 3 maanden lang koolhydraatarm. Je volgt een maand lang een proteïnedieet. Je volgt de laatset trend en kiest voor intermittent fasting. Wat hebben alle diëten gemeen? Ze zijn meestal succesvol maar tijdelijk van aard. Een maand, een paar maanden,… Om daarna terug in de oude gewoontes te vervallen…. en opnieuw bij te komen tot je terug hetzelfde gewicht hebt als voor je dieet. Of misschien weeg je wel meer? Wat ik een ‘sportdieet’ noem, is een beetje hetzelfde maar dan op vlak van sport en beweging. Bij een gewoon dieet verander je tijdelijk je voeding, bij een ‘sportdieet’ verander je tijdelijk je beweging. Je start met een 10-weken Start To Run programma, je behaalt je doel (5 kilometer lopen) en daarna stop je weer met lopen en verval je in je oude gewoonten (lees: niets doen van sport). Je werkt 3 maanden lang met een personal trainer aan je spieren en conditie, behaalt mooie resultaten en stopt dan met personal training. Geen probleem als je daarna iets anders gaat doen van sport, wel een probleem als je daarna terug niets doet. Want dan – je raadt het al – verlies je gewoon weer alles wat je hebt opgebouwd. Vind je het moeilijk om iets langer dan 3 maanden vol te houden? Herlees dan punt 1. Samengevat: kies niet voor een tijdelijke verandering van je voedingsgewoonten en kies niet voor een tijdelijke verandering van je bewegingspatroon. Kies steeds voor een blijvende verandering. Een gezonde levensstijl waarin gezonde voeding en beweging een vaste plaats hebben.
3. De aanhouder wint.
De meeste mensen overschatten wat ze op korte termijn kunnen bereiken maar onderschatten tegelijk wat ze op lange termijn kunnen bereiken. Ik denk dat dit inzicht van de Amerikaanse motivatiecoach Tony Robbins komt. En er zit zoveel waarheid in! Het beste voorbeeld dat ik ooit heb gezien, was mijn eigen vrouw. Enkele jaren geleden ging ze van start met het Start To Run programma van Evi Gruyaert. Na een 10-tal weken liep ze vlot 5 kilometer…. maar was nog geen gram afgevallen. Ik vertel dit verhaal vaak aan mijn klanten, dikwijls in een eerste gesprek, en vraag hen dan wat zij in dit geval zouden doen. Voortdoen of stoppen? De meesten zeggen dat ze dan hun motivatie zouden verliezen en het opgeven. Na 10 weken lopen nog steeds geen resultaat op de weegschaal? Een vreselijke, ontmoedigende gedachte volgens velen. Maar niet voor Tineke (mijn vrouw). Zij trainde gewoon verder tot ze 10 kilometer kon lopen en daarna ging ze voor de 10 Miles (16 kilometer). Resultaat: nu had ze zoveel gewicht verloren dat ze terug hetzelfde gewicht had als toen ze destijds als studente op kot zat. Logisch eigenlijk, want hoe meer kilometers je loopt, hoe meer calorieën je verbrandt. En voor de 10 Miles moet je nu eenmaal meer kilometers lopen/trainen dan voor de 5 kilometer. Maar je moet ergens beginnen. Langzaam opbouwen zodat je niet geblesseerd raakt. Geduld hebben. En uiteindelijk pluk je de vruchten van je inspanningen!
4. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging als je wil afvallen.
Ik heb klanten die 1 of 2 keer in de week komen trainen in mijn trainingsstudio en daarnaast niets meer doen van sport of lichaamsbeweging. Daarnaast heb ik ook klanten die – naast de afspraken in de studio – ook op zichzelf sporten. Thuis oefeningen doen, 2 à 3 keer per week joggen, extra trainen in een fitnesscentrum,… Als het om gewichtsverlies gaat, worden de beste resultaten behaald door zij die het meeste uren sporten. Klinkt logisch natuurlijk. En dat is het ook. Uiteindelijk is het principe om kilo’s te verliezen heel simpel: je moet meer calorieën verbranden dan je eet of je moet minder calorieën eten dan je verbruikt. Misschien een beetje simpel voorgesteld maar daar komt het uiteindelijk toch op neer. Wie 1 keer per week komt trainen en daarnaast niets meer doet van lichaamsbeweging, zie ik zelden of nooit afvallen. Denk dus niet dat je door 1 keer per week naar een personal trainer te gaan een afgetraind lichaam gaat ontwikkelen. Maak jezelf niets wijs en laat je ook niets wijsmaken. Meer is in dit geval beter maar je moet natuurlijk wel opletten voor blessures. Dat is echter voor een ander BLOG-artikel. De aandachtige lezer heeft waarschijnlijk goed begrepen dat voeding ook een belangrijke rol speelt. En naar mijn ervaring de allerbelangrijkste rol!
5. Zonder je voeding aan te passen, lukt het zelden of nooit
Wie hoopt om een perfect figuurtje of atletisch lichaam te ontwikkelen door 1 keer per week een uurtje te sporten en te genieten van een bourgondische levensstijl, is eraan voor de moeite. Tenzij je héél goede genen hebt. Maar maak je geen illusies. Bij een bourgondische levensstijl hoort een bourgondisch lichaam. Bij een atletisch lichaam hoort een atletische levensstijl. Wil je weten hoe een topsporter aan zo’n mooi afgetraind lichaam (inclusief sixpack) komt? Kijk wat hij of zij ervoor doet en doe hetzelfde. Gelukkig is er ook nog een tussenweg en kan je best wel mooie resultaten halen zonder te moeten leven als een topsporter of alle geneugten des levens op te moeten geven. Eén van mijn meest recente klanten is op enkele maanden tijd 10 kilo afgevallen zonder zich alles te moeten ontzeggen. Ze heeft wel haar voeding aangepast maar kan bijvoorbeeld in het weekend nog genieten van een ijsje of andere lekkernij. Ze heeft nooit het gevoel dat ze zich iets moet ontzeggen, het is dan ook geen dieet, maar ze let wel op. Bovendien komt ze 1 keer per week trainen in de studio en loopt ze 3 keer per week in voorbereiding op de Antwerp 10 Miles. Je voeding aanpassen is belangrijk. Wil je vermageren, dan speelt voeding naar mijn gevoel een belangrijkere rol dan beweging. Afslanken door meer beweging zonder je voeding aan te passen, dat zie ik zelden lukken. Het omgekeerde lukt wel vaker. Maar voeding aanpassen én meer bewegen kan wonderen doen!