Thuis trainen: welk materiaal heb je nodig?

Thuis trainen: welk materiaal heb je nodig?

Droom je van een eigen trainingsruimte thuis? Of is trainen in een fitnesscentrum niets voor jou? In dit blogartikel lees je hoe een ideale thuisfitness eruit ziet!

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is wat je precies wil doen. Krachttraining? Dan heb je natuurlijk gewichten of toestellen nodig. Conditie (uithouding)? Daarvoor bestaan verschillende cardiotoestellen, zoals een hometrainer, loopband, crosstrainer,… Lenigheid? Dan is een degelijke trainingsmat een absolute must. Misschien wil je wel een combinatie van alles?

Tweede vraag: wat is je beschikbare ruimte? Het spreekt voor zich dat een multifunctioneel krachttoestel in combinatie met bijvoorbeeld een loopband, een crosstrainer en een roeitoestel heel wat plaats inneemt. Stel je ook de vraag of het materiaal makkelijk binnen kan in je trainingsruimte. Kan het materiaal bijvoorbeeld makkelijk door de deur of naar de zolder gebracht worden? Gelukkig worden de meeste toestellen ter plaatse gemonteerd maar vraag het zeker na als je een aankoop overweegt.

Derde vraag: wat is jouw beschikbaar budget? Laat ons eens een paar zaken bekijken:

1. Cardiotoestellen

  • Meestal is een hometrainer (fiets) goedkoper dan bijvoorbeeld een loopband.
  • De prijs hangt ook af van het merk. Life Fitness of Technogym zijn duurder dan pakweg Tunturi of Finnlo

    2. Krachtapparatuur

  • Dumbbells: de goedkoopste optie is een halterset met aparte schijven die je op een handvat kan schuiven. Een rack met losse dumbbells, bijvoorbeeld van 1 tot en met 10kg, is een pak duurder maar vaak wel praktischer als je geen tijd wil verliezen tussen 2 oefeningen.
  • Krachttoestellen: voor elke spiergroep bestaat er wel een apart toestel. De goedkoopste optie (die ook het minste plaats inneemt) is een multifunctioneel toestel of multi-gym. Ook hier heb je natuurlijk verschillende merken met elk hun prijskaartje en niet alle multi-gyms hebben dezelfde functies of mogelijkheden.

Nog een paar tips:

  • Kies voor een trainingsmat die comfortabel aanvoelt. Een goede mat heeft meestal een bepaalde dikte. Sommige matten zijn zo dun dat je evengoed op de vloer kan liggen. En dat is best hard als je bepaalde buikspieroefeningen wil doen! Misschien eerst een uitproberen?
  • Test kracht- en cardiotoestellen eerst uit vooraleer je overgaat tot aankoop. Zit het comfortabel? Beweeg je comfortabel? Hoe voelen je gewrichten bij het uitvoeren van oefeningen? Niet alle toestellen zijn even ergonomisch. En kwaliteit betaal je!
  • Werk je met dumbbells (lose gewichten), dan is een trainingsbankje een must. Kies liefst een bankje waarvan je de rugleuning schuin kan zetten en kies een stevig model. Vraag aan de verkoper hoeveel gewicht het bankje aan kan. Kan het bankje bijvoorbeeld 120 kg aan en weeg je zelf 100kg, dan kan je nog maximum 2 dumbbells van elk 10 kg gebruiken bij je oefeningen.
  • Ben je vrij sterk of wil je graag met zware gewichten trainen? Dan ga je meer nodig hebben dan dumbbells van 1 tot 10kg. Hoewel ze voor een aantal oefeningen zeker van pas zullen komen! Kies ofwel voor extra zwaardere dumbbells of overweeg een barbell met losse schijven. In het geval je kiest voor een barbell, dan heb je nog extra materiaal nodig, zoals statieven, een rack en/of een speciale halterbank.

Wat is een ideaal starterspakket voor krachttraining?

  • Trainingsmat
  • Trainingsbankje
  • Dumbbells van 1-10kg
  • Heb je nog extra budget, kies dan voor een lat pulldown kabelmachine (of een multi-gym met deze functie).

Trainingsschema’s voor thuis

Op het internet vind je zoveel schema’s dat je het bos door de bomen niet meer ziet. Je kan er voor kiezen om deze schema’s te volgen of je kan kiezen voor een gepersonaliseerd schema. Een schema dat rekening houdt met jouw beschikbare tijd, blessuregevoeligheden, doelstellingen,… Hiervoor kan je bij mij terecht. Samen kunnen we een plan op maat opstellen zodat je optimaal thuis kan trainen. Kan ik je meteen ook tonen hoe je de oefeningen correct uitvoert.

Waar trainingsmateriaal kopen?

In Belgiƫ heb je verschillende fysieke winkels gespecialiseerd in fitnessmateriaal maar ook online heb je heel wat mogelijkheden. Zelf werk ik samen met een gespecialiseerde winkel in Vlaanderen waardoor ik al mijn klanten een korting van 5% kan aanbieden. Die korting krijgt ook iedereen die mijn maandelijkse nieuwsbrief ontvangt! Wil je die ontvangen en tegelijk een gratis e-book downloaden? https://davecerpentier.be/ebook/

Succes met de trainingen!

Top 10 Home Gym Design Ideas & Tips to Amp Up your Workout - Decorilla