Wat mag ik eten als ik wil afvallen?

Wat mag ik eten als ik wil afvallen?

Regelmatig krijg ik de vraag of een bepaald voedingsmiddel goed of slecht is als je wil afvallen. Een goede vraag aangezien sommige voedingsmiddelen veel meer calorieën bevatten dan andere. Iedereen weet natuurlijk dat een aardbeientaart meer calorieën bevat dan een kommetje verse aardbeien en dat een kleine pak friet met mayonnaise meer calorieën telt dan een appelsien. Maar soms is het niet zo duidelijk. Gelukkig bestaan er heel wat websites en (gratis) apps waar je kan opzoeken hoeveel calorieën, suikers,… jouw voeding bevat. En dat is handig want hoe je het ook draait of keert: als je wil afvallen, moet je minder calorieën eten dan je verbrandt. Dan moet je lichaam uit je reserves putten: die opgeslagen vetten in je lichaam die je zo graag kwijt wil.

Ik herhaal het nog eens: als je wil afvallen, moet je minder eten. En dat kan op 101 manieren. Er zijn wellicht ook 101 “diëten” die erop gericht zijn dat je minder calorieën eet, het ene al gezonder dan het andere. Maar elk dieet kent zijn succesverhalen… als je het maar volhoudt – maar dat is een verhaal voor een ander blog artikel. Kies dus een manier die jou ligt. Die bij jou past. Zolang je maar minder calorieën eet dan je verbrandt. Tot je je streefgewicht hebt bereikt. Je kan niet eeuwig minder blijven eten natuurlijk. Je kan ook extra calorieën verbranden. Sporten! Bewegen! Maar ook dat is voor een ander blog artikel. Gewoon al gezonder eten, zal meestal automatisch leiden tot minder calorieën. En je hoeft niet gestudeerd te hebben om een algemeen goed idee te hebben van wat gezond is en wat niet. Die aardbeien van daarstraks zijn gezonder dan de aardbeientaart. De appelsien is gezonder dan het pakje friet. Het slaatje met verse vis is gezonder dan de pizza. Dat hoef ik jullie niet te vertellen.

Wat mag je dus eten als je wil afvallen? In principe alles, zolang je in totaal – bijvoorbeeld per dag – maar minder eet dan je die dag verbruikt. Maar gebruik vooral je gezond verstand als je op een gezonde manier wil afvallen. Als je per dag niets anders eet dan een stuk pizza of een klein pakje friet of 1 boterkoek, ga je waarschijnlijk afvallen. Maar dat dit niet de ideale (gezonde) manier is, ook dat hoef ik jullie niet te vertellen. Je zou het niet lang volhouden.