Ziekteverzuim neemt toe… maar je kan er iets aan doen!

Ziekteverzuim neemt toe… maar je kan er iets aan doen!

Onze overheid mag dan wel de meeste corona regels gelost hebben, COVID is nog lang niet weg. En de griep is terug van weggeweest. Dat merk ik heel goed in mijn omgeving. En jammer genoeg heb ik het 2 weken geleden zelf ondervonden. Het coronavirus kreeg me uiteindelijk te pakken en ik moest noodgedwongen 7 dagen in isolatie. 7 dagen niet werken. Als zelfstandige betekent dat 7 dagen geen inkomsten.

Gelukkig heb ik geen personeel maar wie wel mensen in loondienst heeft, zal vast al gemerkt hebben dat er meer ziekteverzuim is dan ooit tevoren. Althans dat blijkt uit de cijfers van Acerta: het ziekteverzuim lag de voorbije 3 maanden het hoogst sinds het uitbreken van de pandemie én de jaren ervoor. (Bron: De Standaard, 5 april 2022.)

Het mag duidelijk zijn: onze gezondheid wordt meer dan ooit bedreigd. Maar er is goed nieuws: we kunnen heel wat ziektes vermijden, de ernst ervan verminderen of de duur ervan inkorten als we onze levensstijl aanpassen. Als we ons lichaam versterken en weerbaarder maken. Natuurlijk kunnen we ziekte niet volledig vermijden of uitsluiten. En je mag zo gezond leven als je wil, uiteindelijk blijft niemand eeuwig leven. Ook dr. Lecompte is er niet in geslaagd. En ik ben er zelf ook niet in geslaagd om COVID tegen te houden.

Maar als we door een gezondere levensstijl 25% of zelfs 50% van de ziektes kunnen voorkomen, zou dat fantastisch zijn. Er zou minder ziekteverzuim zijn op het werk en er zouden minder mensen opgenomen worden in de ziekenhuizen. Wist je dat volgens Marc Noppen, de CEO van het universitair ziekenhuis van Brussel, 60% van de mensen in het ziekenhuis hun opname hadden kunnen vermijden door gezonder te leven? Straffe cijfers! En ikzelf mag dan wel COVID hebben gehad, het aantal dagen dat ik in de 10 jaar ervoor thuis moest blijven wegens ziekte, kan ik makkelijk op 1 hand tellen.

De boodschap is duidelijk: kies voor een gezonde, actieve levensstijl!. Het wordt meer dan ooit belangrijk want het griepvirus is terug,  het coronavirus is erbij gekomen en meer en meer mensen kampen met hart- en vaatziekten en andere degeneratieve ziekten waarvan je er een aantal makkelijk kunt vermijden door een gezonde levensstijl!