17 mei Zo pak je een motivatie dip aan!
Motivatie. Sommigen lijken altijd zin te hebben in een training. Sterker nog, als ze een week of zelfs een paar dagen niet kunnen trainen, voelen ze zich ongelukkig. Voor anderen is trainen telkens weer een opgave. Ze hebben een stok achter de deur nodig, anders komt het er niet van. En ze vinden altijd een “geldig” excuus om niet te moeten trainen. Teveel werk. Te moe. Te nat buiten. Geen opvang voor de kinderen. Herkenbaar?
Volgens Tony Robbins worden mensen door 2 zaken gemotiveerd: pijn vermijden en plezier hebben. Laat ons dit even van naderbij bekijken aan de hand van 2 concrete voorbeelden. Want als we dit ten volle begrijpen, kunnen we deze kennis in ons eigen voordeel toepassen zodat motivatie voortaan geen probleem meer vormt. Klinkt als muziek in de oren? Lees dan snel verder.
Voorbeeld 1: je traint voor de Antwerp 10 Miles en voorziet 3 trainingen per week. Je hebt vanavond een training gepland maar het regent buiten (pijn) en je hebt net een Netflix serie ontdekt waar je super graag naar wil kijken (plezier). Je kan ervoor kiezen om te gaan lopen in de regen (pijn) maar het is even makkelijk om het niet te doen en morgen te trainen. Wat is er nu nodig om vanavond toch te trainen? Meer plezier en minder pijn! Ik begin met minder pijn. Ja, in de regen lopen is niet leuk (pijn). Maar beeld je in dat je de dag van de 10 Miles al na 10 km moet opgeven omdat je niet genoeg getraind hebt (pijn). Welke van de 2 is de grootste pijn? Het antwoord op de vraag bepaalt welke keuze je uiteindelijk zult maken. Kies je ervoor om pijn op korte termijn te vermijden (regen) of wil je absoluut de pijn op lange termijn vermijden (je doel niet halen)? Ben je nog niet overtuigd? Laat ons dan kijken naar “plezier”. Wat geeft jou de meeste voldoening? Vanavond Netflix kijken (plezier op korte termijn)? Of vlot de eindmeet van de 10 Miles halen in een goede tijd, je welverdiende medaille in ontvangst nemen, trots zijn op jezelf, je familie en vrienden die jou bewonderen voor je topprestatie en voor je mooi getrainde lichaam dat je ondertussen hebt?
Voorbeeld 2: je hebt vanmiddag een afspraak met je coach. Op het programma staat een combinatie van stretching en buikspieroefeningen. Je weet dat deze je helpen om terug te kunnen voetballen zonder rugpijn (plezier). Maar je hebt er geen zin in. Je hebt een drukke dag op het werk en als je nu gaat trainen, zal je vanavond langer moeten werken (pijn). Hoe pak je dit aan? Opnieuw: creëer in je hoofd een situatie die je meer plezier en minder pijn geeft. We beginnen opnieuw met de pijn. Beeld je een toekomstige situatie in die je veel pijn geeft. Je hebt je trainingen wat verwaarloosd en hebt zoveel rugpijn dat je niet meer kan gaan voetballen. Zelfs een balletje trappen met je zoon van 6 jaar lukt niet meer. En de rugpijn begint je leven ook op andere vlakken te beheersen. Klinkt vreselijk? Goed zo! Je bent nu meer gemotiveerd om naar je afspraak te gaan. Denk ook aan het plezier dat je op langere termijn gaat hebben: ravotten met je zoon, wekelijks de pannen van het dak spelen in je voetbalclub en wie weet, wordt jij wel de nieuwe topschutter!
Om misverstanden te vermijden: het kan geen kwaad om heel af en toe een training te skippen. Dit is geen “alles of niets” verhaal. Maar laat het geen gewoonte worden. Wat geeft jou het meeste plezier en wat geeft jou de meeste pijn? Het antwoord op deze vraag zal bepalen welke keuzes je zult maken en de keuzes die je maakt, bepalen waar je op termijn zult staan. Fit, gezond en trots op jezelf of pijnlijke gewrichten, steeds buiten adem en veel te veel overgewicht? Zet je antwoorden op papier en als je nog eens een motivatie dipje hebt, lees dan een paar keer je antwoorden. Beeld jezelf in wat het jou zal kosten als je niet gaat trainen en welk plezier het je zal opleveren als je wel gaat trainen!